IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия залага на юана, за да компенсира по-слабите енергийни приходи

Страната ще продава еквивалента на 8,9 млрд. рубли в чуждестранна валута всеки ден до 6 март, противопоставяйки се на ефектите от международните санкции

11:09 | 06.02.23 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Русия планира да увеличи значително продажбите на чуждестранна валута до началото на март, за да компенсира намалелите приходи от енергия на фона на затягащите се ограничения върху износа ѝ, съобщава Bloomberg.

Министерството на финансите съобщи в петък, че ще продаде 160,2 млрд. рубли (2,3 млрд. долара) в периода от 7 февруари до 6 март в рамките на бюджетен механизъм, целящ да изолира икономиката от волатилността при цените на петрола.

Тъй като по-голямата част от руските международни валутни резерви са замразени от санкциите на САЩ и Европа, юанът е основният актив, който Русия все още може да използва, за да извършва продажби от своя инвестиционен фонд за покриване на разходите.

За декември резервите на Русия в китайска валута възлизат на 310 млрд. юана (45 млрд. долара), съобщава правителството. Страната ще продава еквивалента на 8,9 млрд. рубли (1,314 млрд. долара) в чуждестранна валута всеки ден до 6 март, изтъкват от Министерството на финансите.

Продажбите може да достигнат средно до 2 млрд. долара на месец за останалата част от годината, изчислява Bloomberg Economics, добавяйки, че те ще намалят ликвидните активи на руския държавен инвестиционен фонд с 21 млрд. долара от 87 млрд. долара към момента.

Приходите на Русия от износа на петрол и газ се понижават. Източник: Bloomberg Приходите на Русия от износа на петрол и газ се понижават. Източник: Bloomberg

„Увеличението на продажбите във валута е предвидимо. Първо, отстъпката за Уралс се увеличи след приемането през декември на тавана на цените за руския петрол, което подбива данъчните приходи. Второ, бюджетът разчита на завишени прогнози за износа на природен газ от Русия, които са изготвени преди взрива на газопровода „Северен поток“, коментира Александър Исаков, руски икономист, цитиран от Bloomberg.

Ключовият руски сорт петрол се търгува с големи отстъпки след ценовото ограничение, наложено на 5 декември от водената от САЩ коалиция от държави, която включва страните от Г-7 заради обявената от президента Владимир Путин инвазия срещу Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 06.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още